Åland - Grundläggande fakta

Area: 13 517 km²

Statsskick: Självstyrelse

Huvudstad: Mariehamn

Folkmängd: 26 711

Officiellt språk: Svenska

Valuta: Euro € (EUR)

Tidszon: UTC+2

Klimat: Havsklimat

Elektricitet: 230 V

Landsnummer: +358 (0)18

Flagga:

Visum: För nordiska medborgare behövs varken visum eller pass för att resa till Åland, men då ID-kontroller förekommer bör man ta med ett officiellt identitetsbevis, t ex pass eller ID-kort med fotografi.

Bästa tid för besök: Hit kan man åka året runt, men mellan maj och augusti har Åland flest soltimmar i Norden!

Transporter: Att ta sig till Åland, vare sig det är med en nöjeskryssning där man bara ligger i hamn några timmar för att sedan åka hem igen utan att gå i land, eller för ett längre besök, är varken svårt eller dyrt. De stora rederierna Viking Line, Silja Line, Eckerölinjen och Birka Cruises går alla till Åland och Mariehamn i princip varje dag. Vill du hellre ta flyget går det två avgångar dagligen från Arlanda med Air Åland mån-fre. Att ta sig runt på Åland är lätt om du har bil, mc eller cykel eftersom avstånden är så korta. Vägnätet är välutbyggt och består av sammanlagt 912 km allmän väg. Vill du utnyttja kollektivtrafiken kan du välja mellan bussar och skärgårdsfärjor.

Vaccinationer: Inga särskilda vaccinationer utöver grundskyddet krävs för att besöka Åland. Skall man vistas längre tid på landsbygden under fästingsäsong eller om man vet att man kommer att vistas mycket i miljöer där fästingar trivs rekommenderas vaccination mot TBE.