Åland 2007 dagbok kryssning 07-01-25

En halvdag ombord

Vi ser en skymt av Åland innan vi styr hemåt igen, och har en slapp och skön dag ombord.

 

Vi vaknade utvilade strax efter klockan 8 av att alarmet på mobilen gick igång. Frukosten serverades mellan 7 och 10.30, så vi hade ingen större brådska, utan kunde i lugn och ro duscha och göra oss i ordning. När vi var klara tog vi först en liten tur ut på däck för att hinna se en skymt av Åland och Mariehamn innan vi kastade loss igen. Vädret var grått och småruggigt, så vi stannade inte någon längre stund, då vi inte hade tagit på oss jackor, men ett par bilder hann vi knäppa innan fingrarna förfrös.

 

Del av terminalbyggnaden och kringliggande hus i Mariehamn

 

Tittar man åt andra hållet ligger det en del mer färgglada trähus längs vattnet

 

Precis nedanför relingen låg detta fina hus - troligen ett gammalt tullhus eller liknande

 

Här såg vi också det fyrmastade skeppet Pommern som numera är ett välbesökt museifartyg

 

Nu började det både bli för kallt utanpå och för hungrigt inuti, så vi tog farväl av Mariehamn för denna gången, lämnade den åländska flaggan flaxande i kylan och gick in för att hugga in i frukostbuffén.

 

Adjö till Åland för denna gång

 

Restaurangen där frukostbuffén serverades var redan ganska full, men vi lyckades knipa ett par platser bredvid ett äldre par som snart var på väg att gå, och då de rest sig kunde vi flytta in ett snäpp och få fönsterplats. Nu var det kanske inte någon direkt upphetsande utsikt just där eftersom det hängde en livbåt precis utanför just vårt fönster, men i alla fall... Vi plockade på oss av all smaskig frukostmat och kom tillbaka fullastade med fil och müsli, mackor, färsk frukt, ägg i olika former, kaffe och juice. Vi tänkte att det var smart att äta en rejäl frukost, så kanske vi skulle stå oss till dess vi kom hem och nöja oss med något mindre mellannål mitt på dagen. Vi avslutade frukosten med varsitt wienerbröd som fullkomligt drypte av kalorier och fett, men gott var det!

 

Vi kände oss lite dästa efter frukosten, så vi tog en sväng ned till hytten och borstade tänderna mm, samt tog det lugnt och läste lite en stund innan dagens vidare aktiviteter. När maten fått sjunka ned lite grann tyckte vi att det var dags för en liten rundtur ute på däck, eftersom vädret var soligt och fint trots kylan. Sagt och gjort, ytterkläderna åkte på och vi gick ut i solen. När man stod uppe på däck 11 och tittade ned såg man utomhusdansgolvet i aktern på däck 5 - nu var det isigt och snöigt, och det kändes väldigt långt kvar till dess att det går att dansa utomhus under stjärnorna...

 

Lååångt där nere ligger utomhusdansgolvet. Brrrr.

 

Vi fortsatte runt på däck 11 och hamnade på joggingspåret som finns häruppe. Vår tanke från början var att vi skulle ha testat hur det känns att jogga på Östersjön, men när det nu blev vinter på riktigt var vi rädda för att det skulle vara is över hela spåret som det var då vi åkte med samma båt till Tallinn 2005. Därför tog vi aldrig med våra löpskor och kläder vilket visade sig vara ett dumt beslut eftersom det var ytterst lite is på banan, och det hade alltså gått utmärkt bra att springa några varv på det 193 meter långa spåret. Typiskt!

 

Vi fick nöja oss med att ta kort på joggingspåret den här gången...

 

Vi gick istället runt ett varv och konstaterade att nästa gång vi åker med Birka måste vi ta en runda på spåret, för hur ofta kan man springa på vattnet!? Kanske kan ett tips från coachen vara att åka på sommaren istället för mitt i vintern... Vi passerade det stora glastaket över "playan" Paradise Beach och kunde titta ned på de som låg och gottade sig i solstolarna.

 

Soldyrkare på Paradise beach

 

Tydligen går taket att dra isär, och sommartid är det ju naturligtvis skönare att njuta av den riktiga solen istället för den artificiella. Vi hade nu gått runt ett varv på däck 11 och gick ned en våning och hamnade nu alltså på samma nivå som spa-avdelningen och Paradise beach. Vi passerade här en utomhusjacuzzi vars vatten rykte inbjudande varmt i kylan. Att sitta här sommartid och njuta av ett jacuzzi-bad är nog inte helt fel medan man ser skärgåden glida förbi på andra sidan relingen!

 

Mmmm, utomhusbubbel...

 

Vi började känna oss nöjda med utomhusaktiviteter för tillfället, då det snålblåste rätt rejält och vi börjande känna oss lite frusna trots varma ytterkläder. Vi tog en tripp ned till hytten och slappade lite en stund. Efter att ha läst i våra böcker ett tag råkade vi titta ut genom fönstret och fick se ett fantastiskt vackert skådespel på himlen. En Cinderellabåt som kommit ikapp oss åkte precis in under ett mörkt moln som släppte igenom solstrålar här och var som lyste upp vattnet under - otroligt vackert!

 

Solens vackra skådespel

 

Nu började vi bli lite rastlösa och tog en ny tripp till tax-free-shopen, där det var dags för diverse inköp. Maria jämförde örhängena hon tittat på kvällen innan och de var exakt samma färg som halsbandet, så där blev det att slå till. Vi dividerade lite om vi skulle införskaffa någon ny maltwhiskey, men kom fram till att vi faktiskt hade tillräckligt många hemma redan. Lite vin inköptes dock - en trepack med spanskt rödvin: Castillo Turís, en Reserva från 2002, en Gran Reserva från 2001 och en Crianza från 2003. Återstår att se om det är bra eller inte. Vi var faktiskt så pass ståndaktiga att vi inte köpte en massa godis, vilket vi kände oss rätt stolta över - det är ju annars lätt hänt... Det enda som hade kunnat ramla ned i vår korg var en påse Malteser's, men då det bara fanns någon skum variant med vit choklad kunde vi utan problem avstå från denna frestelse också. Lite parfymsniffande blev det också, och vi kunde konstatera att herrvarianten av Calvin Kleins Euphoria (en av Marias favvodofter) luktade riktigt gott. Dock blev det inga inköp denna gång. Vi knallade ned till hytten igen och lyckades ge sfinxen några kronor till på vägen. En stunds läsande och jordnötsätande följde nu - skönt att bara ta det lugnt!

 

 

Maria njuter av en god bok i hytten

 

När vi kände att det var dags att röra på sig en liten stund igen gick vi ut på däck en sväng igen, och upptäckte då att vi nog var precis vid Kapellskär. Maria fick lite flashbacks från sitt uppdyk i februari förra året under ungefär liknande väderomständigheter. Lite värre till och med - det var inte soligt, och ena dagen blåste det ganska rejält... Luft- och vattentemperaturen var då ungefär 0 till -1° C, och det var väl inte den mest behagliga upplevelse man kan ha vad gäller dykning. Skall man ta sitt cert i Sverige rekommenderas att göra det sommartid!

 

Kapellskär i vinterskrud - dock inte just där Maria tog sitt dykcert

 

Efter lite strosande runt både ute på däck och inne på båten (samt efter ytterligare matande av sfinxen till ingen nytta...) gick vi tillbaka till hytten och läste, åt lite snacks och njöt av att se skärgården glida förbi fönstret. Det finns så många fantastiskt fina ställen längs med farleden in mot stan att man blir alldeles grön av avundsjuka! Vi passerade något som ser ut som ett slags fort eller befästning. Vi har sett det tidigare, men aldrig lyckats klura ut vad det är, och vad det heter. Någon som vet?

 

Något med militärt syfte kan vi ju åtminstone konstatera

 

Vi slappade vidare till dess att det började bli dags att klä på sig och ta med väskorna upp för att gå av båten. Som vanligt var det fruktansvärt trångt vid landgångssidan av båten, men vi lyckades ställa oss i en trappa där vi kunde komma av relativt snabbt och smidigt utan att bli nedtrampade innan landgången öppnats. Så var det dags att kliva iland i Stockholm igen - tillbaka till vardagen efter en trevlig liten andningspaus på Östersjön!

 

Auf Wiedersehen Birka Paradise...