Åland 2007 dagbok kryssning 07-01-24

Kväll på Birka Paradise

Vi åker på dygnskryssning till Åland med Birka Paradise och får ett skönt avbrott i vardagen.

 

När Maria lämnade blod i höstas kunde man värva en ny blodgivare och då få en presentcheck på en resa med Birka Paradise som tack, vilket vi naturligtvis inte var sena att nappa på! Magnus bror värvades och vi fick en gratisresa. Gratis såtillvida att hytten och resan var gratis, men man måste i samband med bokningen beställa en måltid för att det skulle gälla. Det var ju knappast några problem, för äta måste man ju göra oavsett. Nu var det hög tid att utnyttja detta erbjudande innan tiden gick ut, så vi bokade in oss för avresa 24/1.

 

Eftersom vi inte skulle åka från Stockholm förrän kl 18.00 på kvällen tog vi det ganska lugnt då Maria kommit hem från jobbet, och packade en väska i lugn och ro och hade ändå gott om tid att ta oss in till terminalen. Vi hade tänkt ta bilen in trots att vi troligen skulle hamna i rusningstrafiken, eftersom det är ganska skönt att slippa åka kommunalt när man kommer tillbaka med eventuella påsar med tax-free-inköp. Vi parkerade bilen borta vid Vikingterminalen, eftersom Birka ligger så till att de inte har några egna parkeringar. Här kostar det 100 kr för ett dygns parkering, vilket är ganska ok.

 

Detta gjorde att vi fick lov att gå en bit längs vattnet för att komma bort till Birkaterminalen, men det var bara skönt att få röra lite på sig trots att det blåste lite snålt. Då vi kommit fram kunde vi snabbt checka in och få våra hyttnycklar och buffé- och frukostkort. Istället för att sätta oss och vänta gick vi hela vägen upp mot insläppet där det redan stod ett antal människor och väntade. En tjej satt på en liten scen och spelade hissmusik på piano och log ett lätt hysteriskt leende hela tiden - mindre roligt jobb... Ganska snart blev vi påsläppta och kunde gå och uppsöka vår hytt.

 

Vi gick upp till våning 9 och vår hytt nummer 9060. När vi kom in i hytten upptäckte Magnus att det stod en påse på bordet - vad kunde nu det vara? När den öppnats visade den sig innehålla en piccoloflaska mousserande vin, en påse Dajm, en påse jordnötter och en burk Tavener's karameller - Maria hade nämligen varit såpass lurig att hon beställt ett sk "festpaket" när hon gjorde bokningen eftersom det nyss varit Magnus födelsedag! Minus dock för att det inte var uppdukat utan låg i en påse, och framför allt att det bara fanns med ett glas.

 

Festpaket i hytten

 

Det mousserande vinet åkte in i kylen och vi gjorde oss hemmastadda i hytten en stund. Birkas hytter känns lite mer påkostade än t ex Vikings, åtminstone i den här hyttkategorin, nämligen Birka Class. Här får man både kylskåp och tv och en trevlig inredning i mörkt trä och stort strandmotiv med palmer på ena väggen.

 

Vajande palmer och mörk mahogny

 

Medan Magnus kollade in kanalutbudet gick Maria igenom det lilla infomaterialet som låg i hytten, och kollade upp öppettider för tax-freeshopen mm.

 

Magnus njuter av att ha egen tv i hytten

 

Nu var det dags att plocka fram flaskan med Birka Celebration ur kylskåpet och korka upp bubblet!

 

Vi njuter av ett glas Birka Celebration medan Stockholm glider förbi

 

Vi skålade i mousserande och tuggade på jordnötter och vi njöt av att se Stockholm by night utanför hyttfönstret, medan vi sakta gled ut från Stadsgårdskajen. Stockholm är verkligen vackert på kvällen med allt som är upplyst i mörkret! Vi passerade sakta Gamla stan, Skeppsholmen, Gröna Lund och Djurgården på vägen ut mot Östersjön. Man såg enstaka joggare och promenerande människor ute på Djurgården som trotsade kylan och snålblåsten, och det kändes ganska skönt att sitta i värmen i hytten och titta på.

 

 

Gamla stan i kvällsskrud glider förbi

 

När vi svalt ned allt bubbel och ätit så mycket jordnötter och dajm att det stod oss långt upp i halsen var det dags att göra "båtesyn". Vi gick en runda och kollade upp tax-free-shopen, som inte öppnat riktigt ännu, lokaliserade var spelmaskinerna var utplacerade, och huruvida vår favoritmaskin "Sphinx" fanns. Det gjorde den tack och lov, så där hade vi klara möjligheter att kunna bränna lite pengar under resans gång... Vi tog en liten runda på däck, men det var alldeles för kallt utan jacka, så vi gick in igen lika fort. Vi hade bokat middag till klockan 21.00, så vi hade gott om tid att utforska båten.

 

Vi gick och kikade lite på Paradise beach, som är en playa med jättelampor som ger ett artificiellt solljus och också är varma som om man låg solen på riktigt. Från första början var det även en lätt solarieeffekt i lamporna, men det fick man tydligen lov att ta bort. Här finns också två jacuzzis och en pool, liksom en bar, och allt är inrett med lite tropiskt tema med pelare som ser ut som palmer etc.

 

Soldyrkare bakom palmerna på Paradise beach

 

Vi hade egentligen tänkt oss en sol & pool-stund antingen idag eller imorgon förmiddag, men Magnus hade glömt badkläderna hemma, och att hyra badbyxor kändes väl inte så lockande precis... Vi satt och tittade lite på de som låg och väntade på att solen skulle börja "skina" och de som låg i poolerna och gottade sig en stund, men gick sedan vidare för att utforska tax-free-utbudet.

 

Birka har en relativt välsorterad tax-free-butik, men långt ifrån den största eller bäst sorterade av alla. Den ger dock ett rätt trevligt intryck, och känns överskådlig. Maria kastade sig genast över utbudet av Pilgrim-smycken, på jakt efter ett par örhängen som skulle kunna matcha det Pilgrim-halsband hon köpte för halva priset då Debenhams hade stängningsrea häromsistens. Detta verkade lyckas på första försöket, men då det var lite osäkert om det var rätt färg fick vi avvakta med inköp till dess att örhängena jämförts med halsbandet. Vi kollade in vinerna på jakt efter något gott rött, och provade ett vin med det något vitsiga namnet Stonehedge. Dessvärre smakade det inte vidare värst gott, annars hade ju bara namnet inbjudit en gammal megalitgalning till inköp (för den som inte hängde med på den blir det ju Stonehenge om man bara byter ut en bokstav...). Vi gick raskt över till whiskeyn och framför allt maltwhiskeyn, och kunde konstatera att det fanns en del intressant, men det kändes lite utplockat då flera hyllor gapade tomma. Vi kikade bl a på en Lagavulin Distiller's edition och en 21-årig Glenfiddich, men såg inte till en enda flaska Glenrothes som vi varit sugna på sedan vi var på Samos och såg den första gången. Magnus köpte sig den obligatoriska burken saltlakrits, och vi plockade också med ett par öl och ett par gindrinkar att ha i hytten. Nu kände vi oss ganska nöjda med shopping, så vi gick vägen om ett par spelmaskiner och vann några kronor som vi förlorade lika snabbt igen, innan vi tog oss upp till vår hytt där vi klädde om lite inför middagen som det snart var dags för.

 

Vi hade valt att äta vår buffé klockan 21.00, vilket vi var relativt ensamma om skulle det visa sig när vi gick in i restaurangen och satte oss några minuter över 21. Det var nog max ett tiotal personer som satt och åt redan och det kom nog kanske max 15 st till under tiden vi åt, så det var väldigt lungt och stillsamt för att vara en buffé. Det var faktiskt riktigt skönt, och kändes lite intimare än det normalt gör. Maten var riktigt bra, och urvalet lite annorlunda än ett klassiskt buffébord. Det fanns naturligtvis den obligatoriska sillen och laxen etc att börja med, men även lite mer italienskinspirerad antipasto som t ex oliver, marinerat kronärtskockshjärta, salami mm. Varmrätterna bestod naturligtvis av köttbullar och prinskorv, men det fanns även vegetarisk lasagne, risotto med friterade bläckfiskringar, lax i hummersås samt mest förvånande oxfilé (som var riktigt bra tillagad) med potatisgratäng eller om man så ville stekt eller kokt potatis och béarnaise- eller pepparsås. Ett antal goda desserter samt en ostbricka som ingen av oss ens orkade med, då vi redan var proppmätta. Även det röda vinet Maria drack till maten var över förväntan, trots att det var enligt principen drick så mycket du orkar ur tappkran. Magnus som valde öl fick då Lapinkulta, vilket ju är helt ok det också.

 

Nu kunde vi i det närmaste rulla ut ur restaurangen, och vi kände oss rätt trötta (särskilt Maria som gått upp klockan 5.30 samma morgon), så vi strosade runt ett par varv och spelade bort några kronor till hos vår vän sfinxen, dividerade lite om huruvida vi skulle ta en öl eller drink i baren och kom fram till att vi nog inte var så sugna på det trots allt. Hyttens sängar lockade alltför mycket, och vi gick upp och lade oss och läste lite och kikade på tv innan vi somande sött under palmernas sus...

 

Man tror nästan att man är tillbaka på Maldiverna...

 

 

 

Nästa dag